LUT-yliopiston protopaja J. Hyneman Center täyttää viisi vuotta ja juhlistaa merkkipaaluaan uudella rakennushaasteella yhdessä Puuteollisuus ry:n kanssa. Kilpailussa LUT-korkeakouluyhteisön opiskelijat valmistavat koneita pelkästään puusta. Voittaja saa 1 000 euron palkinnon.
Hyneman Center haastaa yhteistyössä Puuteollisuus ry:n kanssa LUT-konsernin opiskelijat ideoimaan ja rakentamaan puisia koneita. Koneiden pitää olla toimivia, ja niissä pitää olla vähintään kolme osaa, mutta käyttötarkoitus on vapaa. Materiaalina tulee käyttää pelkästään tai pääosin puuta tai puujalosteita.
”Puu valikoitui kilpailumateriaaliksi, koska puu on tavallinen, edullinen, turvallinen ja kestävä materiaali, jota on helppo työstää. Puuta voi käyttää myös kohteissa, joissa sitä ei nykyään usein näe, kuten koneissa”, kertoo JHC:n projektipäällikkö Terhi Virkki-Hatakka.
JHC-rakennushaasteen sponsorina toimii satojen puualan yritysten edunvalvoja Puuteollisuus ry, joka lahjoittaa haastetta varten 3 000 euroa. Tuomaristo valitsee kilpailuun viisi ryhmää, jotka saavat materiaalirahoitukseksi 400 euroa ryhmää kohden. Tuomaristoon kuuluvat lokakuussa Suomessa vieraileva keksijä Jamie Hyneman sekä JHC:n ja Puuteollisuuden edustajat. Kilpailun voittaja palkitaan 1 000 eurolla.
”Puutoimiala tarvitsee uusia innovaatioita ja uutta ajattelua. Kilpailun teema sopii hienosti näihin ajatuksiin, ja siksi haluamme kannustaa opiskelijoita teeman äärelle”, sanoo Puuteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Janne Liias.
”Odotamme innolla opiskelijoiden töitä. Toivomme, että opiskelijat innostuisivat puutoimialasta ja toisivat uutta ajattelua toimialallemme. Toivottavasti tämä on vasta alkua ja yhteistyömme jatkuu LUT:n kanssa”, Liias jatkaa.
Protopajalla kova käyttöaste läpi korona-ajan
Haasteen julkaisuajankohta on JHC:n avajaisten vuosipäivä 29. syyskuuta. Tasan viisi vuotta sitten perustettiin J. Hyneman Center, joka on LUT-yliopiston yhteydessä toimiva protopaja. Se kantaa Jamie Hynemanin nimeä, ja Hyneman onkin ollut vuosi vuodelta enemmän mukana protopajan toiminnassa.
Protopajalla on pitkälti toistatuhatta käyttäjää LUTin ja LAB-ammattikorkeakoulun eri aloilta. Pelkästään vuonna 2023 pajan käyttöön oikeuttavan orientaatiotestin on suorittanut yli 700 opiskelijaa. He tulevat JHC:hen toteuttamaan kurssitöitä, opinnäytetöitä tai omia ideoitaan. Virkki-Hatakka kertoo, ettei koronakaan pysäyttänyt toimintaa, vaan JHC:llä on ollut koko ajan rakentajia. JHC on varustettu laajalla valikoimalla työkaluja ja koneita, joiden käyttö on ilmaista.
JHC:n kevätseminaari on vakiinnuttanut paikkansa LUTin toiminnassa eri kurssien harjoitustöiden esittelytilaisuutena ja ihmisiä yhteen tuovana tapahtumana. JHC:n tunnetuimmat projektit ovat sähkömoottoripyörä JHC Ukkonen ja telepresence-robotti Hyneman.
Kilpailun aikataulu:
Hakuaika 29.9.–15.10.
Opiskelijoiden hakemusten joukosta valitaan viisi parasta ideaa, jotka saavat rahoituksen materiaalihankintoja varten. Ilmoittaudu mukaan kilpailuun täyttämällä huolellisesti tämä Webropol-lomake.
Rakentamisaika 23.10.–24.11.
Rakentamisaikaa on kuukausi. Haasteen aikana ryhmät saavat ohjausta ja sparrausta Jamie Hynemanilta, joka vierailee Suomessa 13.–23.10.2023.
Tulokset viikolla 48
Opiskelijat esittelevät työnsä tulokset, ja paras palkitaan seminaarissa viikolla 48. Puheenvuorot kuullaan Puuteollisuudelta ja Jamie Hynemanilta. Seminaari on osa JHC:n juhlavuotta.
Lisätietoja ja Hynemanin haastattelupyynnöt:
Terhi Virkki-Hatakka, projektipäällikkö, [email protected], +358 40505 6439
LUT-yliopisto
Puhdas energia, vesi ja ilma ovat elämän edellytyksiä, joihin me LUT-yliopistossa etsimme ratkaisuja tekniikan, talouden ja yhteiskuntatieteiden osaamisella. Autamme yhteiskuntaa ja yrityksiä uudistumaan kestävästi. Kansainvälisessä tiedeyhteisössämme on lähes 8 000 jäsentä. Kampuksemme sijaitsevat Lappeenrannassa ja Lahdessa. Olemme ilmastoteoissa yksi maailman parhaista yliopistoista. Lue lisää osoitteesta lut.fi.